Konya
BIST3484.42
DOLAR18.5852
EURO18.4284
ALTIN1028.1
BTC/USD20195.19
ÖMÜR YALÇIN

ÖMÜR YALÇIN

Mail: omuryalcin@konyahaber.com

BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN

BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN

SELAMÜNALEYKÜM
Beratimiz mübarek olsun İnşaallah.
Hazine değerindeki Berat Gecesi’ni idrak ettik. Berat, “berâet” kelimesinin kısaltılmışı. “Borç, suç, ceza ve hastalıklardan kurtulma” anlamında. İslamî terim olarak, “Günahlardan kurtuluş gecesi”dir. Elhamdülillah.
O gece de; son bir sene içinde, kulların yaptıkları ameller görevli melekler tarafından Allah’a arz olunur. Gelecek senenin berat gecesine kadar meydana gelecek işler de ilgili meleklere bildirilir. Allahü Teala, kulların işlediklerini meleklere şahit tutuyor ki, kıyamet günü hiçbir itirazları bulunmasın.
Mesela; kameraya alınmış bir görüntünün inkârı mümkün mü? Kirâmen Kâtibîn adı verilen yazıcı meleklerin, mahiyetini bilmediğimiz kamera gibi kullandıkları kayıtların inkâr edilemeyeceği açık. Çünkü o, her şeye gücü yeten kudret ve kuvvet sahibi Cenab-ı Hakk’ın eseri.
O gece, tam anlamıyla bir muhasebe gecesidir. Allah Resulü (sav) “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz” (Tirmizi) buyurur.
Kâr ve zararını bilmeyen bir ticaret ehli piyasada tutunabilir mi? Elbette iflas eder.
Manevi anlamda da böyle! Hesabımızı, kitabımızı iyi yapacak, istikametten ayrılmayacağız. Dünya imtihanını yüz akıyla vermek için gayret edeceğiz.
Hak ve adalet güneşi o koca Ömer’i (ra) bilirsiniz. Her gece yatmadan önce kendisine, “Ey Ömer, Allah için ne yaptın?” sorusunu yöneltir; kendisiyle hesaplaşır; ondan sonra yatağına girerdi.
Bu, günlük yapmamız gereken muhasebe! Berat gecesinde ise senelik muhasebemiz yapılıyor. Biz de, yıl boyunca yaptıklarımızı göz önüne getirecek, istikamet üzere olmaya söz vereceğiz.

İSLAM’I YAŞAMALIYIZ

Berat gecesinde akidemizi yeniden gözden geçirelim. Elimizin altında, iman esaslarını anlatan bir İslam Akaid’i kitabı bulunmalı. Çünkü sahih akide, doğru inancı öğrenmek zorundayız.
Allah’ın “Esma-ül Hüsna”sını (99 güzel ismini), sıfatlarını açıklamaları ile birlikte hazmederek öğrenmeliyiz. O zaman, nasıl bir Rabb’e iman ettiğimizi biliriz. Akaid’ini bilen şirkten uzak olur. Şirk ise en büyük günahtır.
Haramlardan kaçınmalıyız. Özellikle kul hakları! Haksızlık eden kişi, haksızlığa uğrattığı kişiyle helalleşmedikçe cezadan kurtulamaz. Kişisel haklara ilave olarak, kamu hakları konusunda da hassas davranmalıyız.
Helal rızk istemeli, kazancımıza haram karıştırmamalıyız. Hele faiz! Tozunu bile bulaştırmayacak kadar itiyatlı olmalıyız. Kur’an’da, faizciler, “Allah’ın ve Resulü’nün harp açtığı kimseler” (Bakara, 279) tehdidiyle anlatılır. Diğer haramların hiçbirinde böyle bir tehdit yoktur. Faizcilerden uzak durmalı; faizi teşvik eden, faizli mekanizmayı işleten ve onların yanında yer alanları onaylamamalıyız. 
Faizli sistemi ortadan kaldıracak olan uygulama, helal kazanç hassasiyeti ve zekât müessesesinin işlerlik kazandırılmasıdır.
Berat gecesinde İslam kardeşliğinin şuuruna varmalı; tüm Müslümanların tek ümmet olduğunu unutmamalıyız. Ümmet, disiplinli bir topluluktur; her ferdinin birbirine karşı görev ve sorumlulukları vardır: “Ümmetiniz tek bir ümmettir.” (Mü’minîn, 52) “Müslüman, Müslümanın kardeşidir; ona yardımsız bırakmaz; düşmanına teslim etmez.” (Buhari) Biz, Müslümanları sevip onların hukukunu koruyarak da ibadet yapmış oluyoruz.

MÜSLÜMANLARI DOST EDİNMEK

İslam dünyasını tehlike ve çöküşe götüren sebeplerden biri de, Kur’an-ı Kerim’in emrettiği, “Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmemek” (Maide, 51); “Müslümanları dost edinmek” Maide, 55 - 56) konusunda gerekli titizliği göstermememizdir.
Allahu Teâlâ bizden, “Allah’ın kopmaz ipi İslam’a el birlik ve sımsıkı sarılmamızı; İslam’ı birlikte yaşamamızı” (êl-i İmran, 103) istemektedir. Biz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bin sene ümmet şuuru içinde tüm Müslümanlarla birlik olduk; beraberce yaşadık. Bugün Batılı hayat tarzını benimseyen Müslümanlar oluştu. Yeniden ümmet şuuruna ulaşıp İslam Birliği’nin oluşabileceğine inanamaz duruma geldiler.
Buna karşılık; Müslümanları yok etmek için 20. Haçlı Seferi düzenleyen, en son Çanakkale’de Müslümanları haritadan silmeye karar veren tarihi düşmanlarımızla, AB’de birlikte yaşayabileceğimiz saplantısına kapıldılar. Allah’ın bizden istediği açıkken bu ne yaman çelişkidir!
Berat Gecesi, İslam’a uymayan davranışlarımızı yeniden gözden geçirip Allah’ın emrettiği, Resulü’nün (sav) gösterdiği örnek hayatı yaşamaya karar vermek, istikamet üzere olmak için büyük bir fırsattır.
Bu sebeple Berat Gecesi’nde; İmtihanda olduğumuzu unutmayalım.
İslami ölçüleri dikkate alarak hayatımızı yeniden gözden geçirelim. Hayatımıza çekidüzen verelim.  Her gün ilimden bir bölüm okuyup eksikliklerimizi gidermeye azmedelim.
•Ömür sermayemizi en verimli şekilde kullanmaya çalışalım.
•Sonunda pişman olacağımız davranışları terk edelim.
•Ölümü, ahireti, Allah’a dönüp hesap vereceğimizi unutmayalım. Beratimiz mübarek olsun. Vesselam.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar